Rokovania medzi NHL a hráčskou asociáciou sú blízko slepej uličky

04.01.2013 Celý región

New York 4. januára (TASR) - Rokovania o novej kolektívnej zmluve medzi predstaviteľmi zámorskej hokejovej NHL a hráčskej asociácie NHLPA zo štvrtka na piatok sa ocitli blízko slepej uličky, takže ohrozená je naďalej aj zvyšná časť sezóny. Rokovanie sa konalo v centrále NHL na newyorskom Manhattane a bude pokračovať.

Optimizmus, ktorý panoval po stredajšom stretnutí rýchlo opadol. Len deň potom, čo sa vedenie NHLPA rozhodlo nevyužiť možnosť prestať zastupovať hráčov, ktorú od hokejistov dostalo, odštartovali hráči nové hlasovanie na rovnakú tému. Taký krok by viedol k rozpustení únie a každý z hráčov by v žalobách proti lige mohol vystupovať sám za seba, čo by prakticky znamenalo koniec nádejam na záchranu ročníka.

Oproti optimistickej strede sa nálada opäť zmenila, keď sa obe strany vrátili vo štvrtok popoludní k rokovaniu, na ktorom nebol prítomný šéf NHLPA Donald Fehr. Rozhovory o novej kolektívnej zmluve dostali len malý priestor, naponáhlo mali naopak prizvaní právnici. Okrem iného sa riešili žaloby vedenia súťaže na NHLPA u federálneho súdu. Podľa nej je vyhrážanie zo strany NHLPA o možnosti vyhlásenia straty záujmu zastupovať hráčov výhradne taktickým krokom k získaniu určitých výhod pri vyjednávaniach. Hráčska asociácia vo svojom súdnom podaní oponuje tým, že žaloba bola zo strany NHL predčasná a mala by byť zamietnutá.

K ďalšiemu priblíženiu požiadaviek oboch strán v detailoch kolektívnej zmluvy tak vo štvrtok nedošlo. Podľa kanadskej televíznej stanice TSN sa obe strany momentálne napríklad líšia v predstave o platovom strope. Vedenie súťaže presadzuje 60 miliónov dolárov na tím, NHLPA chce o päť až sedem miliónov viac.

Blíži sa termín, do ktorého musí padnúť rozhodnutie, či sa sezóna NHL uskutoční, alebo bude zrušená. Výluka trvá už 111 dní, pričom NHL prišla už o vyše 50 percent z pôvodného programu základnej časti i prestížny novoročný zápas pod otvoreným nebom Winter Classic. Hrať sa nebude ani All-Star zápas. Komisár NHK Gary Bettman sa vyjadril, že ak sa dohoda "neupečie" do 11. januára, ročník s najväčšou pravdepodobnosťou zruší. V prípade uzavretia dohody by sa hneď 12. januára rozbehli prípravné kempy a o týždeň neskôr by odštartoval skrátený ročník s 48-zápasovou základnou časťou.
 

Vyberte región